کلمه عکاسی (Photography) از دو کلمه یونانی Photos به معنی نور و Graphe به معنای کشیدن تشکیل شده است که اگر بخواهیم روی هم این دو را معنی کنیم کلمه کشیدن با نور به دست می‌آید. هر جا که نور مناسبی داشته باشید می‌توانید تصاویر خوبی را نیز ثبت کنید اما در شرایط کمبود نور، عکاسی مشکل می‌شود. یکی از اساسی‌ترین چالش‌ها برای هر عکاسی، عکسبرداری در محیط‌های تاریک است. پس این سوال پیش می‌آید چگونه می‌توانیم در این شرایط عکس‌های مناسبی ثبت کنید. در این مقاله قصد داریم بهترین تنظیمات عکاسی در شب و تجهیزات مناسب برای این کار را بررسی کنیم.

اساسی‌ترین موردی که باید در تنظیمات دوربین برای عکاسی در شب یا بهتر بگوئیم، محیط‌هایی که نور در آن کم است در نظر بگیریم، تنظیماتی است که باعث می‌شوند بیشترین مقدار نور به سنسور دوربین شما برسد. برای این کار، گشادگی بالای دیافراگم، سرعت پائین شاتر و سطح ISO بالا لازم است. جز این سه مورد، موارد دیگری نیز هستند که در این شرایط می‌توانند بسیار مفید واقع شوند. حالا بیائید نگاهی ریزبینانه‌تر به این موارد مهم داشته باشیم.

تجهیزات لازم برای عکاسی در شرایط کم نور و تاریک:

تجهیزاتی وجود دارند که در رسیدن حداکثر مقدار نور دریافتی توسط سنسور می‌توانند مفید واقع شوند یا اگر از نور فلاش استفاده میکنید، بهره‌وری بیشتری از مقدار نور موجود داشته باشید. سه پایه دوربین یکی از مفیدترین تجهیزات برای کاهش سرعت شاتر دوربین محسوب می‌شود. اگر قصد عکاسی در شب از یک منظره یا از آسمان را داشته باشید، بیشتر به کاربردی بودن سه پایه پی خواهید برد. فلاش در زمان عکاسی از سوژه‌های متحرک می‌تواند مفید باشد اما نمی‌توانید روی این مورد در زمان عکاسی از مناظر طبیعی حساب باز کنید.

اما ساده‌ترین و کارآمدترین روش برای جذب نور بیشتر توسط سنسور، استفاده از لنزهایی با گشادگی دیافراگم بالا است. اکثر تصاویری که در شب ثبت می‌شوند با لنزهای f/1.2 و f/2.0 ثبت می‌شوند. لنزهای باریک‌تر باعث می‌شوند دست شما در تنظیم سرعت شاتر دوربین مقداری بسته شود. با استفاده از لنزهای عریض‌تر می‌توانید سرعت شاتر را بیشتر پائین آورید که موجب افزایش هر چه بیشتر جذب نور توسط سنسور و ثبت تصاویر باکیفیت‌تر خواهد شد.

تنظیم دهانه دیافراگم برای عکاسی در شب:

تنظیم دیافراگم برای عکسبرداری در شرایطی با نور کم ساده است. تا جایی که می‌توانید دهانه دیافراگم را باز کنید. زمانی که نور کم و محیط تقریبا تاریک است، دیگر میزان دقیق باز بودن دیافراگم چندان اهمیت دارند و باید بر روی حداکثر تنظیم شود تا حداکثر مقدار نور ممکن به سنسور برسد. با استفاده از دیافراگم تا حد ممکن عریض، انعطاف‌پذیری شما در تعیین سرعت شاتر و سطح ISO نیز افزایش می‌یابد. یک لنز 50 میلی‌متری با عرض دیافراگم f/1.8 در این شرایط می‌تواند کاربردی باشد. در حالی که اگر لنز شما 18 میلی متری است، در بالاترین حالت، عریض دیافراگم بر روی f/3.5 تنظیم می‌شود که شاید نتیجه مطلوبی نداشته باشد.

بهترین تنظیمات عکاسی در شب – سرعت شاتر

سرعت شاتر برای عکسبرداری در محیط‌های تاریک بستگی به نوع تصویری دارد که شما می‌خواهید ثبت کنید. دو حالت کلی در این بخش وجود دارد:

  • نیاز به حداکثر نور ممکن برای عکاسی از تاریک‌ترین اشیا مانند آسمان شب دارید تا تصویر نهایی مشخص باشد.
  • می‌خواهید یک عکس معمولی به طور مثال یک پرتره ثبت کنید، بنابراین نیاز به سرعت شاتری دارید که همچنان که تصویر را ثابت می‌کند، مقدار نور زیادی را نیز به سنسور می‌رساند.

در حالت اول اگر می‌خواهید آثار ستاره ها در آسمان را از دست ندهید باید سرعت شاتر را در پائین‌ترین مقدار ممکن تنظیم کنید. برای محاسبه سرعت شاتر از قانون 500 استفاده کنید. این عدد را بر فاصله کانونی لنزی که استفاده می‌کنید تقسیم کنید تا حداقل سرعت شاتر قابل تنظیم به دست آید. به طور مثال اگر از لنز 200 میلی متری استفاده کنید، می توانید سرعت شاتر را بر روی 25 ثانیه تنظیم کنید. با یک لنز 50 میلی متری، سرعت شاتر 10 ثانیه قابل تنظیم است. به همین دلیل اخترشناسان غالبا از لنزهای با دیافراگم و زاویه عریض استفاده می‌کنند.

اما اگر حالت مورد نظر شما حالت دوم است، باید از قانون دو جانبه استفاده کنید. این قانون برای عکاسی از سوژه های متحرک با پائین‌ترین سرعت شاتر کاربرد دارد به صورتی که 1 بر فاصله کانونی لنز تقسیم می‌شود. به عبارت دیگر، با یک لنز 20 میلی متری، شما می‌توانید از سرعت یک بیستم ثانیه استفاده کنید و با لنز 50 میلی متری، سرعت قابل تنظیم یک پنجاهم است. با تکنیک احتیاط یا تثبیت گرهای اپتیکال تصویر می‌توانید مقداری سرعت را بیشتر کنید.


تنظیم ISO برای عکسبرداری در محیط های تاریک

ISO همواره یک فاکتور توازن‌گر بوده است. در تاریکی شب این تنظیم را باید به نسبت روز در سطح بسیار بیشتری تنظیم کنید. به نسبت توانایی دوربینتان می‌توانید ISO را بر روی 3200 یا 6400 تنظیم کنید و همچنان تصاویر واضحی را دریافت کنید. اگر ISO را بیشتر از 6400 تنظیم کنید، تصاویر شما نویزهای زیادی خواهند داشت و کیفیت تصاویر پائین خواهد آمد. بهترین فاکتور تعیین کننده برای تنظیم ISO، تجربه عکاس است که بسته به لنز، شرایط، سوژه و موارد دیگر باید تنظیمات مناسب را تعیین کند.